Blogi - vinkkejä tumman suklaan käytöstä tummasuklaamoussen valmistamiseen
Tämä blogi perustuu omiin kokemuksiini tumman suklaan käytöstä suklaamoussessa. Sitä voi käyttää esimerkiksi suklaisissa juustokakuissa, jälkiruokana pienissä kulhoissa tuoreiden mansikoiden, vadelmiezn tai mustikoiden kanssa, tai vaikkapa täytekakkujen täytteenä. Jos kaipaat lisää makua, voit ripotella päälle aitoa itsetehtyä kinuskia. Huomioithan kuitenkin, että kinuski tekee suklaamoussesta makeamman, joten jos et pidä liian makeista jälkiruoista, suosittelen jättämään kinuskikastikkeen pois.
Moussea voi myös maustaa kahvilla, vaniljalla, aromeilla, appelsiininkuorella, lempiliköörilläsi, pähkinöillä, toffeepaloilla ja monilla muilla vaihtoehdoilla! Vain mielikuvitus on rajana! Suklaamoussea voi valmistaa myös maustetusta suklaasta, kuten appelsiini- tai minttusuklaasta, jolloin saat helposti uuden makuvivahteen mousseen.
Hyvän ja maukkaan moussen valmistamisen ykkösasia on käyttää laadukasta suklaata! Olen kokeillut monia erilaisia suklaita ja huomannut, että paras vaihtoehto laadun ja maun suhteen on hyvälaatuinen kotimainen tumma suklaa, joka sisältää vähintään 44 % kaakaota. Itse pidän erityisesti tummasta suklaasta, jossa kaakaopitoisuus on 44–60 %.
Olen joskus käyttänyt myös leivontasuklaata, joka sisältää 70 % kaakaota, mutta sen maku ei täysin miellytä minua (tämä on toki makuasia). Leivontasuklaat sisältävät toisaalta yleensä korkeamman kaakaopitoisuuden ja vähemmän sokeria kuin tavalliset suklaat, mikä tuo leivonnaisiin täyteläisemmän suklaan maun ja tekee leivonnaisesta myös vähemmän makean.
Suklaan käyttöni moussessa riippuu asiakkaan toiveista. Jos esimerkiksi asiakas haluaa kakun, joka on täytetty tummasuklaamoussella, mutta ei saa olla liian makea, käytän laadukasta kotimaista tummaa suklaata, jossa on korkea kaakaopitoisuus (esim. yli 65 %). Jos taas asiakas toivoo moussen olevan makeahko ja hyvin täyteläinen, valitsen tummaa suklaata, joka sisältää alle 60 % kaakaota. Vaihtoehtoisesti voi käyttää sekoitusta, jossa on 2 osaa tummaa suklaata ja 1 osa maitosuklaata (tai 50:50). Tästä valinnasta keskustellaan asiakkaan kanssa, ja kakun mukana toimitetaan ainesluettelo, jossa on tarkat tiedot käytetyistä aineksista.
Jos asiakas haluaa kakun täytettävän ainoastaan tummasuklaamoussella, on tärkeää varmistaa, haluaako hän vähemmän makean moussen (jolloin käytän vähintään 70 % kaakaota sisältävää suklaata) vai makeamman version, jolloin valitaan tumma suklaa, jossa on alhaisempi kaakaopitoisuus.
Tummasuklaamoussen makeudessa ei ole oikeaa tai väärää tapaa – kaikki riippuu omista makumieltymyksistä. Korkeakaakaoinen suklaa voi kuitenkin tehdä moussesta jämäkämpää, joten koostumusta kannattaa seurata. Jos mousse tuntuu liian kiinteältä, sitä ei tarvitse heittää pois; se pehmenee yleensä huoneenlämmössä. Voit myös lisätä hieman kylmää kermaa ja sekoittaa kevyesti. Älä kuitenkaan ylivatkaa! Ylivatkaaminen tekee moussesta kiinteää, rakeista ja vaikeasti levitettävää, mikä hankaloittaa kakun täyttämistä.
Suklaamoussessa voi käyttää sekä maustamatonta tuorejuustoa että mascarponea. Mascarponella lopputuloksesta tulee hieman pehmeämpi, mutta molemmat toimivat yhtä hyvin. Myös kuohukerma sopii loistavasti suklaamousseen. Suklaan laadun ja kaakaopitoisuuden suhteen jokainen voi valita oman mieltymyksensä mukaisesti.
Käytän muutamaa itse kehittämääni reseptiä, joita kehitän jatkuvasti. Myös netistä löytyy runsaasti erilaisia suklaamoussen reseptejä, joten jokainen voi testata mikä miellyttää itseä eniten. Voit silmäillä Cakemasterin moussevalikoimaa alhaalta klikkaamalla.